Ons Leiden

Tadese Asghdom

Hij komt aangelopen over het schoolplein aan de achterzijde van Het Gebouw. Hij is goedgekleed in pak en heeft een zonnebril op. Even later leunt hij met zijn schouder tegen de muur voor de foto. Tadese vertelt dat hij in 1978 uit Eritrea is gevlucht. Daar woedde jarenlang een oorlog met buurland Ethiopië. Voor hij naar Leiden kwam, woonde hij in Amsterdam, Duitsland en Italië. In 2004 ging hij in Leiden-Noord wonen. 

“Ik was één van de eerste vluchtelingen in Leiden en ik was erg actief in buurthuizen.’’

Tadese is tolk bij VluchtelingenWerk Zuidwest-Nederland en helpt vluchtelingen om goed kennis te maken met de Nederlandse cultuur. De Nederlandse geschiedenis en cultuur vindt hij zelf ook erg interessant, zo vertelt hij. “Ik was één van de eerste vluchtelingen in Leiden en ik was erg actief in buurthuizen. Ik wilde graag in contact komen met mensen. Omdat ik Tigrinya spreek, wist ik dat ik een verbinding kon leggen tussen Nederlanders en Eritrese vluchtelingen. Dat is namelijk niet altijd makkelijk. Er zijn verschillen in onze culturen. In Nederland geldt bijvoorbeeld de regel ‘afspraak is afspraak’. Dat is ook het eerste wat ik aan mensen vertel die nieuw zijn in Nederland. Ik leg uit dat het niet respectvol is om niet op te komen dagen. Er is ook wel iets dat Eritrese mensen apart vinden aan Nederlanders. Iemand die bij mij op visite wil komen, is altijd welkom. Je belt dan gewoon aan en je mag binnenkomen, daarvoor hoef je geen afspraak te maken. Bij Nederlanders moet dat vaak wel en dat vinden wij weer gek. Daar ga je toch geen afspraak voor maken?!”

Er zijn weinig vrijwilligers bij organisaties als VluchtelingenWerk die Tigrinya spreken, merkt hij op. Zes jaar geleden besloot hij zich bij VluchtelingenWerk te melden; het aantal vluchtelingen uit Eritrea nam in 2014 flink toe. “Ik ben destijds direct gaan vragen of ik iets kon doen.”

“Ik vind Leiden een gastvrije stad naar vluchtelingen toe. Er heerst een goede mentaliteit en het geeft mij energie als ik zie dat mensen willen helpen. Nare reacties omdat ik vluchteling was, heb ik nooit gehad. Ik ben bij VluchtelingenWerk en de buurthuizen in contact gekomen met mensen die vooral willen helpen. Daarbij draait het voor mij om goede communicatie. Als de manier van communiceren goed is dan volgt de rest vanzelf. Als ik vriendelijk goedemorgen zeg tegen iemand dan is er voor die persoon geen reden om onaardig te doen. Als je goed doet, krijg je dat terug.”

“ALS JE GOED DOET, KRIJG JE DAT TERUG.”

info@weareleiden.com 

We Are Leiden wordt
ondersteund door:
Gemeente Leiden

Volg ons op social media:

MENSEN
VERBINDEN,
VERHALEN
MAKEN

We Are Leiden gebruikt verhalen die leven in de stad en haar wijken en geeft deze een podium. Het motto 'mensen verbinden, verhalen maken' staat bij ons centraal en zal dan ook altijd in onze projecten terug te vinden zijn.