Stadsdiner
De BurchtTijdens het Stadsdiner koken mensen bijzondere gerechten om te delen met de basisingrediënten van hutspot (wortel, aardappel, ui). Veel Nederlanders zien hutspot zien als een typisch Hollands (of Leids) gerecht, maar met een beetje variatie kunnen lekkere nieuwe versies ontstaan. Op 23 november (2017) organiseerde We Are Leiden het eerste Stadsdiner in Leiden. Hierbij werden internationale maaltijden bereid door tien (hobby)koks. Zij kookten elk voor tien stadsbewoners die ze op het Stadsdiner ontmoetten.
Wat serveerden we:
- Poolse casserole uit de oven met wortel, aardappel, gekarameliseerde uien, kaas en worstjes
- Vegetarische Hollandse hutspot met wat extra pit
- Veganistische wortelsoep met dumplings gevuld met aardappel en ui
- Duitse ‘Kartoffelsuppe’ met aardappelsoep met wortel en rookworst erbij
- Adas bil Hamod: Syrische/Libanese linzensoep met wortel, aardappel en bulgur
- Syrisch potje met vlees, wortel, champignon, sojasaus en pittige aardappeltjes uit de oven
- Rijke Spaanse hutspot met kikkererwten, spitskool, pittige falafel, kippendij, runderschenkel en brood
- Griekse soep met balletjes, groente, ei en een beetje citroen
- Duitse Kartoffelsalat met gestoofde zoete aardappelen, een terrine van draadjesvlees en chips van pastinaak
- Indonesische stoof naar moeders recept met ham, spek, sereh en sambal badjak, geserveerd met saucijsjes
Met dank aan: Aleksandra Chmiel, Han Ruigrok, Harir Faquiri, Johan, Antje Jordan, Baha Nasour, Katya Akkari, Caecil Harteveld, Dimitra Stefoudi, Katherina Doxiadis en Robert Emmen.
Bekijk hieronder enkele foto’s (gemaakt door onze huisfotograaf Eelkje Colmjon) voor een impressie van het diner.


Leuke (en interessante) weetjes over Hutspot:
Hutspot wordt traditiegetrouw gegeten in Leiden tijdens Leidens Ontzet op 3 oktober. Het hedendaagse recept bevat wortel, aardappel, ui en vaak klapstuk. Volgens de traditionele overlevering vond de Leidse weesjongen Cornelis Joppensz. na het beleg van de Spanjaarden een pot in het verlaten legerkamp aan de Lammenschans. De jongen was in de vroege ochtend over of door de stadspoorten geklommen en ontdekte dat de Spanjaarden in alle haast waren vertrokken. Ze hadden zoveel haast gehad dat ze zelfs een pan met eten op het vuur hadden laten staan.
Waar komt het woord ‘Hutspot’ vandaan? Na zoveel jaar is het moeilijk te achterhalen. Bij het woord ‘Hutspot’ denk je wellicht meteen aan ‘husselen’. Toch zou het woord volgens etymologen ook kunnen afstammen van het Franse woord ‘hochepot’, dat zich vertaalt als: schuldgerecht.
De gevonden hutspot op 3 oktober 1574 zal geen aardappelen hebben bevat. Aardappels komen uit Zuid-Amerika. Pas rond 1600 voor het eerst in Nederland een aardappel geteeld. De Spanjaarden namen ze mee naar Europa in het midden van de zestiende eeuw, maar het is twijfelachtig of ze toen al direct regelmatig werden gebruikt in maaltijden.
Wortelen komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en ze waren in de tijd van het Leids beleg nog niet oranje. Deze kleur is het gevolg van kruisingen.
Is de Leidse hutspot echt Spaans? In Arte de Cozina, een beroemd Spaans kookboek uit de zeventiende eeuw staat het recept voor ‘uspot’: een gerecht met rundvlees, ui en wortelen. Volgens hutspotkenner Jacques Meerman (Kleine Geschiedenis van de Hutspot) is uspot geen Spaans woord. De Spanjaarden zouden het woord juist hebben afgeleid van het Nederlandse ‘hutspot’. De vraag is dus: wie inspireerde wie eigenlijk?




We Are Leiden wordt
ondersteund door:
Gemeente Leiden
Volg ons op social media:
MENSEN
VERBINDEN,
VERHALEN
MAKEN
We Are Leiden gebruikt verhalen die leven in de stad en haar wijken en geeft deze een podium. Het motto 'mensen verbinden, verhalen maken' staat bij ons centraal en zal dan ook altijd in onze projecten terug te vinden zijn.