ONS LEIDEN

editie Leiden-Noord 2021

ONS LEIDEN vraagt Leidenaren en nieuwkomers uit Leiden-Noord om de verhalen van hun wijk te delen met ons en met elkaar. Dit voorjaar werkten wij met bewoners en jongeren uit Leiden-Noord samen om een tentoonstelling te ontwikkelen. In een tijd waarin samenkomen vanwege het coronavirus nauwelijks mogelijk was, werden de verhalen uit Leiden-Noord toch verzameld. Bewoners werden bijvoorbeeld door We Are Leiden geïnterviewd voor hun voordeur.

De vroegere arbeiderswijken van Leiden-Noord zijn al jaren het toneel van grootschalige stadsvernieuwing. De buurten zijn in transitie, woningen worden gerenoveerd en de gemeente Leiden heeft toekomstplannen. Ons Leiden laat juist een momentopname zien van Leiden-Noord in 2021. Met bewoners en jongeren werkte We Are Leiden dit voorjaar samen om deze tentoonstelling te ontwikkelen. Enkele bewoners werden voor hun huis geïnterviewd door ons en geportretteerd door fotograaf Sanneke Fisser.

Er werd tevens een stadswandeling samengesteld waarin de favoriete plekken van bewoners met elkaar werden verbonden. Eind maart kwamen de deelnemende bewoners bijeen om de stadswandeling uit te proberen. Op die manier ontdekken de deelnemers elkaars geliefde plekken in Leiden-Noord. Tijdens die wandeling gingen ze aan de slag met straatfotografie onder leiding van fotograaf Sanneke. Zowel een selectie van de foto’s als de stadswandeling zijn onderdeel van de buitententoonstelling geworden. Nieuwsgierig naar de stadswandeling? Bekijk of download deze hier.

Jongeren
Ook jongeren uit Leiden-Noord sloten zich dit voorjaar aan bij het project. In samenwerking met SOL Leiden organiseerde We Are Leiden vier bijeenkomsten voor jongeren. Ook de jongeren maakten foto’s in de wijken. Daarnaast deden zij mee aan een schrijfproject waarbij ze aan de slag gingen met de vraag: wat zorgt ervoor dat ik mij hier thuis voel? Tekstdelen zijn ook in de tentoonstelling opgenomen.

Tentoonstelling
Van 29 mei tot en met 23 juni is de tentoonstelling Ons Leiden te zien op het Kooiplein, naast de moskee. Deze plek is vrij toegankelijk voor alle voorbijgangers en zo kan iedereen een blik werpen op de verhalen van Leiden-Noord. De tentoonstelling werd op zaterdag 29 mei geopend door wethouder Ashley North (Duurzaamheid, Mobiliteit & Beheer Openbare Ruimte). De tentoonstelling is gratis te bezoeken.

Audiotour
Sociaal cultureel ondernemer en theatermaker Erik Olijerhoek (Roggeveen|Olijerhoek en Firma Verhalen) maakte een audiotour van de stadswandeling. Daarin ontmoet hij ook met verschillende bewoners van Leiden-Noord. Beluister deze hieronder!

Het project en tentoonstelling Ons Leiden is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Leiden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 1818 en Leiden400.

info@weareleiden.com 

We Are Leiden wordt
ondersteund door:
Gemeente Leiden

Volg ons op social media:

MENSEN
VERBINDEN,
VERHALEN
MAKEN

We Are Leiden gebruikt verhalen die leven in de stad en haar wijken en geeft deze een podium. Het motto 'mensen verbinden, verhalen maken' staat bij ons centraal en zal dan ook altijd in onze projecten terug te vinden zijn.