Kick-off 2017

De Burcht

De kick-off van We Are Leiden was een initiatief van Stichting Stadsprogrammering, Stadslab, Studio Kordaat en enkele betrokken Leidenaren (o.a. Josse Popma en Renée Schmidt). Op 27 augustus 2017 vond de kick-off plaats en wat was het een succes! 150 Leidenaren gaven een-op-een een persoonlijke rondleiding aan 150 nieuwkomers (statushouders, expats, internationale studenten en ook diegene die uit Friesland naar Leiden is verhuisd). Hoewel deze groepen zich kenmerken in hun nieuwsgierigheid naar de stad, blijkt eenzaamheid en isolatie een probleem te zijn. Onze missie is dan ook simpel: nieuwkomers voorstellen aan hun stad en haar mensen.

De rondleidingen hoefden niet de toeristische highlights van de stad belichten, maar juist de persoonlijke favoriete plekken in de stad aandoen zodat nieuwkomers de stad zouden zien door de ogen van de locals. Deelnemers konden bijvoorbeeld een kopje koffie gaan drinken op een zonnig terras, samen naar het park, een boottochtje maken of samen de mooiste Leidse hofjes en verborgen monumentale pareltjes in de stad gaan bekijken.

Op zondag 27 augustus verzamelden ca. 300 deelnemers van ruim 40 verschillende nationaliteiten op de Burcht in Leiden. Leidenaren en nieuwkomers die elkaar nog niet kenden, gingen vanaf daar in koppels de stad in. Hoewel de rondleiders zelf het programma mochten samenstellen die middag, waren er in  de binnenstad waren ook verschillende activiteiten opgezet door We Are Leiden. Zo konden de deelnemers meedoen aan een bierproeverij bij het Stadsbrouwhuis,  één van de Leidse musea bezoeken en werden zij ontvangen door de bewoners van het Jan Persijnhofje in Leiden.

Aan het eind van de dag keerden alle deelnemers terug naar de Burcht en werd het evenement  afgesloten met een stadspicknick. Daarbij konden de aanwezigen ook genieten van muziekoptredens of meedoen met activiteiten als danslessen, een speeddatesessie met Leidse organisaties op de informatiemarkt en een Leidse pubquiz.

Na afloop van de rondleidingen in de stad werd ook iedereen nog toegesproken door Leidse Burgemeester Henri Lenferink die in toespraak benadrukte dat de stad niet gemaakt wordt door de stenen en gebouwen die het rijk is. “Het zijn de mensen die hier wonen, die de stad maken tot wat hij is.”

info@weareleiden.com 

We Are Leiden wordt
ondersteund door:
Gemeente Leiden

Volg ons op social media:

MENSEN
VERBINDEN,
VERHALEN
MAKEN

We Are Leiden gebruikt verhalen die leven in de stad en haar wijken en geeft deze een podium. Het motto 'mensen verbinden, verhalen maken' staat bij ons centraal en zal dan ook altijd in onze projecten terug te vinden zijn.

© We Are Leiden – 2020