Ons Leiden
Jori ZijlmansIedereen die aanbelt bij Jori wordt gelijk welkom geheten door Koos, haar hond die vrolijk aanslaat bij het geluid van de bel. Jori woont nu twee jaar in het Noorderkwartier. Ze weet veel over Leiden want ze werkt ook al zestien jaar als conservator Geschiedenis bij Museum de Lakenhal. Maar is veel kennis hebben over de Leidse stadsgeschiedenis eigenlijk wel hetzelfde als de stad echt goed kennen?
‘‘Ik vind dat de geschiedenis nog heel voelbaar is in Leiden.’’
“Ik dacht dat ik de stad goed kende, maar het is toch anders nu ik er woon. In het museum hebben we veel aandacht voor de Leidse geschiedenis en als conservator ben ik met name geïnteresseerd in Leiden in de zeventiende en negentiende eeuw. In de zeventiende eeuw floreerde de lakenindustrie en was Leiden de tweede stad van Nederland. In de negentiende eeuw waren het wollen dekens die hier gemaakt en verhandeld werden. Daarnaast was Leiden een kosmopolitische stad vanwege de universiteit. Ik vind dat de geschiedenis nog heel voelbaar is in Leiden. Er is veel historisch besef bij Leidenaren die echt trots zijn op de stadsgeschiedenis, ook vanwege het Leidens Ontzet.”
Jori staat in haar deuropening en wijst naar de gevels van de huizen. In de stenen gevel zitten ruitjes verwerkt, boven de deuren een rond frame met oude ruitjes en ergens steekt nog een klein dakraam uit. Aan de andere kant van de straat is een hoekhuis met een klein wit balkonnetje. Het valt haar allemaal op.
Voorheen woonde ze op het platteland en moest ze veel reizen om bij haar werk te komen; nu woont ze vlakbij. “Ik maak onderdeel uit van de stad en ik zou hier niet meer weg willen. Toen ik hier kwam wonen, heb ik veel rondgewandeld door de wijk. Voor de eerste bewoners die deze huizen betrokken, moet het echt een moderne wijk zijn geweest. Het waren mensen die in de gasfabriek werkten. In die tijd gingen mensen veelal lopend naar het werk en dus was het praktisch om dichtbij te wonen. ‘s Morgens konden ze waarschijnlijk de bel van de fabriek horen.”
“De straten hier hebben in honderd jaar tijd veel transities meegemaakt. Na de fabrieksarbeiders kwamen hier migranten wonen. Zij trokken ook weg naar nieuwere huizen en toen kwamen de studenten en projectontwikkelaars. Er wonen bij mij veel studenten in de straat. Projectontwikkelaars kopen huizen
en gaan de panden verkameren.”
“Het is geen goede ontwikkeling met de woningnood in de stad en toch hou ik wel van de gezelligheid en energie die de studenten brengen. Er woonde ook een jong stel verderop, expats uit Mumbai. Hun huis staat nu al een tijdje leeg. Verderop in de straat staan wat huisjes waar volgens mij wat oudere mensen wonen die al heel lang in de wijk leven. Ik weet het niet zeker, maar daar zou ik weleens achter willen komen.”
“De straten hier hebben in honderd jaar tijd veel transities meegemaakt.”
We Are Leiden wordt
ondersteund door:
Gemeente Leiden
Volg ons op social media:
MENSEN
VERBINDEN,
VERHALEN
MAKEN
We Are Leiden gebruikt verhalen die leven in de stad en haar wijken en geeft deze een podium. Het motto 'mensen verbinden, verhalen maken' staat bij ons centraal en zal dan ook altijd in onze projecten terug te vinden zijn.