Ons Leiden
Bram PaterOoit liep er een spoorweg tussen het Noorderkwartier en De Kooi. Het Station Leiden-Heerensingel stond vanaf het interbellum tussen de twee nieuwe wijken in Leiden-Noord. In 1970 werd het station gesloopt en later werd de spoorweg afgesloten. Vandaag de dag is er vrijwel niets meer van te zien. Bram wijst in de richting van de vroegere spoorweg. Vanaf 1974 woonde hij in het Noorderkwartier, aan de overkant dus. Sinds een aantal jaren woont hij in een grote flat op het Arubapad in De Kooi.

‘‘Als het aan mij ligt, ga ik hier niet meer weg.’’
“Toen deze flat werd gebouwd, werd het aangeprezen als ‘levensloopbestendig wonen’. Dat wilde ik wel dus ben ik hier komen wonen. Als het aan mij ligt, ga ik hier niet meer weg. Maar echt goedkoop is het niet. Sinds we hier wonen, is de huurprijs ook gestegen.”
Als hem de vraag wordt gesteld wat hij allemaal doet, somt hij een hele waslijst op. Bram is officieel met pensioen, maar hij wil niet “achter de geraniums” gaan zitten. “Ik zeg altijd dat ik 115 jaar wil worden en de laatste 15 jaar van mijn leven ga ik echt niets meer doen, maar nu ben ik nog met veel dingen bezig.” Hij is o.a. vrijwilliger bij Een Goede Buur, een wijkinitiatief in het buurthuis. “Bij Een Goede Buur kan iedereen binnen komen en hoef je niet te betalen voor de koffie want dat doe je niet bij je buren. We helpen mensen en als er grotere problemen zijn, verwijzen we ze door naar het sociaal wijkteam.”
Hij begon zich actief in te zetten voor de wijk toen hij nog werkte, maar in de avonden tijd over had om wat in de buurthuizen te doen.
Hij werd onderdeel van het wijkcomité van het Noorderkwartier en mocht aanschuiven bij de gesprekken van de gemeente over renovatie in Leiden-Noord.
Contacten met mensen in Leiden-Noord heeft hij genoeg; tegenwoordig ontmoet hij wijkbewoners omdat zijn huis een ophaalpunt is voor pakketjes. Er komen vier keer per week mensen langs om hun online bestellingen bij hem op te halen.
Bram toont trots de grote ketting om zijn nek die is volgehangen met gouden bedeltjes. “Toen ik stopte met roken, kochten mijn vrouw en ik van het overgebleven geld tijdens onze vakantiereizen steeds iets moois om eraan te hangen.” Hij somt de landen op waar hij is geweest. Ook Curaçao noemt hij. “Daar hebben we ook gewoond en is mijn zoon geboren”, vertelt hij. Bram is zelf eigenlijk geen geboren en getogen Leidenaar. “Mijn vrouw is wel een echte Leidse, maar ik weet inmiddels veel meer van Leiden dan zij’’, zegt hij.
“Mijn vrouw is wel een echte Leidse, maar ik weet inmiddels veel meer van Leiden dan zij.’’
We Are Leiden wordt
ondersteund door:
Gemeente Leiden
Volg ons op social media:
MENSEN
VERBINDEN,
VERHALEN
MAKEN
We Are Leiden gebruikt verhalen die leven in de stad en haar wijken en geeft deze een podium. Het motto 'mensen verbinden, verhalen maken' staat bij ons centraal en zal dan ook altijd in onze projecten terug te vinden zijn.