Mensen en verhalen staan voorop bij We Are Leiden. Daarom nodigen wij voor ieder project mensen uit om ambassadeur voor We Are Leiden te zijn. Lees hier wie ze zijn.

Wij vinden het belangrijk dat onze projecten een gezicht hebben, niet voor niets werken wij met het slogan: mensen verbinden, verhalen maken. Wij luisteren graag naar mensen en hun verhalen. Naarmate we meer projecten hebben georganiseerd wordt onze groep van ambassadeurs steeds groter. Op deze pagina vind je een overzicht van alle ambassadeurs van We Are Leiden en stiekem geven we je zo letterlijk een indruk van wie Leiden zijn.

Ontmoet onze ambassadeurs

Hoe heb je We Are Leiden ontdekt en waarom besloot je mee te doen met de Kick-off?
Simone: “Ik werd erop gewezen door één van de organisatoren. Ik heb zelf een festival voor expats georganiseerd dus dit past wel bij mij. Hoewel ik was gevraagd of ik ook wilde helpen met de organisatie, besloot ik om alleen als deelnemer mee te doen omdat ik net een kindje had gekregen. Mijn dochter is ook meegeweest in de kinderwagen.”
Katya: “Mijn man en ik deden allebei mee, en onze twee zoons zijn met ons meegegaan. We hadden erover gehoord via het project JA Statushouders. Het sprak ons aan omdat er allerlei verschillende mensen aan meedoen; het is niet alleen bedoeld voor vluchtelingen en dat vonden we verfrissend. Ik vond het fijn om als moeder met een andere moeder een ontspannen dag te hebben.”

Hebben jullie na de Kick-off contact gehouden?
Simone: “We hebben elkaar beter leren kennen. Katya’s man heeft ons geholpen met het leggen van een vloer in ons nieuwe huis. Met Kerstmis zijn zij ook met hun kinderen bij ons langsgekomen.”

Wie zou je het aanraden om mee te doen aan een tweede editie van de Kick-off?
Katya: “Het is een leuke dag voor iedereen!”
Simone: “Ik kom zelf uit Leiden en ik ken veel mensen. Ik heb goede vrienden, maar ik wilde ook nieuwe mensen ontmoeten.”

Waarom besloot je om mee te doen met de Kick-off?
Caecil: “Als professioneel stadsgids vind ik het leuk om plekken in Leiden te laten zien en ik ontmoet graag nieuwe mensen. Dit initiatief sluit eigenlijk goed aan bij de eeuwenoude traditie van de stad om nieuwkomers te verwelkomen. In het verleden, na Leidens Ontzet, werden migranten ook opgenomen en mochten zij in Leiden blijven wonen.”
Mo: “Ik wilde de Nederlandse cultuur beter leren kennen. Ik woonde anderhalf jaar in Nederland, maar ik merkte dat het wel lastig was om mensen te ontmoeten.’’

Wat hebben jullie die middag allemaal gedaan?
Caecil: “We hebben veel gelopen en Mo heeft mij bij het Stadsbrouwhuis getrakteerd op een biertje.”

Hebben jullie na de Kick-off contact gehouden?
Mo: “Ja we hebben veel contact. Met Caecil heb ik het altijd leuk en ik leer ook veel van haar over de Nederlandse cultuur. Ik zie haar als mijn Nederlandse moeder. Ik vertel haar alles, over Syrië, school en werk. Zij begrijpt mij goed en heeft door als er wat is. Het is heel bijzonder.”
Caecil: “We zien elkaar een keer in de week en gaan inderdaad vaak leuke dingen doen. Mo heeft alles achter moeten laten in Syrië om hier te komen. Ik heb geluk dat ik hier ben geboren en dat ik eigenlijk alles heb. Ik vind daarom ook dat ik wel wat terug kan geven.”

Raja I Singh (26) uit India kwam in 2012 naar Leiden als student International Criminal Law aan de Universiteit Leiden. Het beviel hem zo goed in Leiden, dat hij zijn studie een vervolg heeft gegeven. In 2016 rondde hij zijn Master Rechtsgeleerdheid af en momenteel werkt hij bij de Residence Life Office van de universiteit. Hij beschouwt zichzelf als een echte wereldburger, aangezien hij is opgegroeid in landen over de hele wereld. Hij heeft gewoond in landen als India, Canada, VS en Nederland. Leiden is momenteel zijn thuis en dit deelt hij graag met mensen.

Raja’s favoriete plek in de stad in de Nonnenbrug, de brug aan het Rapenburg die op de route ligt van de Oude UB naar het administratieve universiteitsgebouw. Op deze plek nam hij een paar jaar geleden zijn eerste foto in Leiden en daarom herinnert het hem aan zijn studentenleven en afstuderen. De nieuwe foto voor We Are Leiden is een mooie start voor nog meer verhalen en herinneringen gekoppeld aan dezelfde plek.

Judy Ashworth (56) is een Amerikaan die eerst 16 jaar in Duitsland woonde voor ze naar Nederland verhuisde. Iets meer dan een jaar geleden is ze naar Leiden verhuisd met het doel hier haar thuis te maken tot en met haar pensioen. Haar verhaal is opvallend: na lang in het circus gewerkt te hebben als clown, is ze medicijnen gaan studeren en werd vervolgens arts. Het is haar motto om lol te hebben en haar vreugd te delen met anderen, ongeacht de gelegenheid. Een prachtig voorbeeld hiervan is haar bruiloft in Las Vegas met een heuse Elvis trouwerij.

Judy’s favoriete plek in Leiden is de Rembrandt brug waar ze dagelijks overheen fiets tussen huis en werk. Deze plek belichaamt voor haar de schoonheid en geschiedenis van de stad. Ze kan het bijna nog steeds niet geloven dat ze in deze mooie stad woont en het hier ‘thuis’ noemt.

Als nieuwkomer spreekt het idee van We Are Leiden haar erg aan waarin mensen aan de gemeenschap gekoppeld kunnen worden. Het geeft de mogelijkheid om onderdeel van de gemeenschap te kunnen worden in plaats van er alleen in te bestaan. Judy kijkt ernaar uit om de stad door de ogen van een local te bekijken en om andere nieuwkomers te ontmoeten met hun verhalen. Ze hoopt niet alleen meer te leren over de geschiedenis en toekomst van de stad, maar ook is ze benieuwd hoe ze volledig onderdeel kan gaan worden van de gemeenschap aangezien het haar doel is hier nog lang te blijven.

Irene Blikman (33) is getrouwd, moeder van twee kinderen, sportief, creatief en actief. Ze houdt van mooie dingen maken door middel van fotografie of tekenmateriaal. Zo is ze organisator van het onlangs gelanceerde USE-IT Leiden, een gratis kaart voor jonge reizigers gemaakt door locals. Daarnaast wilt ze nog graag een spel maken en een kinderboek.

Als favoriete plek kiest Irene voor de 5e Binnenvestgracht, ze vindt het een voorbeeld van de vele kleine, oude en groene straatjes die Leiden rijk is. Het brengt je terug in de tijd, maar tegelijkertijd wordt er actief geleefd. Kijk maar eens naar de verzorging van de huisjes en alle plantjes in de potten. Het is een straat die een nieuwkomer niet direct zal weten te vinden, en dat terwijl op 3 minuten lopen grote bezienswaardigheden liggen: Hortus Botanicus en Museum van Oudheden.

Irene nodigt iedereen uit om verder te kijken en te dwalen in de stad. Ze wil graag laten zien dat Leiden mooi is, inspiratie geeft en dat er geleefd wordt. Ze zegt dan ook niet voor niets: ‘Leidenaar zijn of lijken gehaast en praktisch, maar zijn stiekem erg romantisch’. De mensen zijn dol en trots op hun stad. Ze hoopt op mooie ontmoetingen en geeft graag praktische tips over hoe je leeft in Leiden.

Nienke Middelweerd (34) is geboren en getogen in Leiden en hiermee een échte Leidenaar. Ze is altijd in beweging (noem het onrustig, noem het actief) en hierdoor met verschillende activiteiten bezig. Ze wordt gedreven door ondernemen en plannen of spontane bedenksels uitvoeren. Je kunt haar kennen van de pop up winkel Kleedvermaak, die half mei haar vierde editie opende aan de Nieuwstraat in de binnenstad. Daarnaast is Nienke ook nog werkzaam als zzp-er in film en televisie.

De foto van Nienke is gemaakt op de locatie van de nieuwe winkel en logischerwijs momenteel haar favoriete plek in de stad. Het pop up concept is in 2013 bedacht om leegstand op te vullen in Leiden en het bleek een succes. Ze voelt veel affiniteit bij We Are Leiden doordat Kleedvermaak als concept draait om het vormen van een community en kopers, verkopers, ondernemers en creatieve talenten met elkaar te verbinden en open te staan voor allerlei soorten initiatieven.

Als echte Leidenaar (local) wilt Nienke graag een beeld geven hoe het leuk het is om te ondernemen in Leiden en precies te doen wat je zelf graag wilt. Daarnaast kijkt ze uit naar het leggen van nieuwe contacten en hoopt ze zelf inspirerend te zijn met de plekken die ze aan iemand kan laten zien. Te beginnen met een bakkie koffie en een homemade baksel bij Kleedvermaak.

Ernest Mistiaen (31) noemt zichzelf echt Leids. Geboren en getogen in Leiden woonde hij acht jaar in Amsterdam tijdens zijn studietijd. Daarna keerde hij terug naar zijn roots. Momenteel woont hij in Leiden met zijn vrouw en 2 zoons. Ze wonen zelfs in de Drie Octoberstraat, genoemd naar (voor de nieuwkomers die dit nog niet weten) de jaarlijkse festiviteiten rondom de bevrijding van Leiden in 1574. Ernest is UI/UX designer en muzikant, hoewel hij momenteel niet in een band speelt. Ernest wist snel op welke plek hij gefotografeerd wilde worden: het Ehrenfest-huis. Volgens hem de meest fascinerende plek in de stad. In dit huis woonde professor Ehrenfest toen hij hoofd van de natuurkundige afdeling op de Universiteit Leiden was in de jaren 20. Het waren de begindagen van de quantumtheorie en dit was een levendig onderwerp van discussie onder wetenschappers en in universitair onderzoek. Ehrenfest nodigde diverse wetenschappelijke talenten uit van over de hele wereld om colleges te geven op de universiteit. Ze logeerden dan als gast in huis. De geschiedenis leert dat 14 van deze genodigden een Nobelprijs hebben ontvangen. Ernest kijkt ernaar uit een nieuwkomer rond te leiden in de stad omdat hij denkt dat het hemzelf ook een nieuwe ervaring van de stad zal geven. Hij werd gefascineerd door de positie van Leiden in de wetenschappelijke wereld toen de grote deeltjesversneller veel in de media was. Hij houdt ervan om dit geschiedenis verhaal met anderen te delen en hen zo een nieuw perspectief en ervaring te geven.

Mo Al Khatib (25) is als vluchteling uit Syrië naar Nederland gekomen. Hij heeft lang moeten zoeken om zijn draai te vinden en aansluiting te hebben met anderen. Dit was een zware periode. Sinds een jaar woont hij in Leiden en hier heeft hij het naar zijn zin. In September is hij gestart hij aan een opleiding tandtechniek en wordt hij weer student om zo een goede kans op een baan te hebben.

Zijn favoriete plek in de stad is De Burcht, een mooie locatie natuurlijk die We Are Leiden ook gebruikte als plek om mensen te verbinden. Mo houdt erg van het uitzicht over de stad en de rustig gelegen locatie hoewel midden in het centrum.

Via We Are Leiden hoopt Mo nog meer nieuwe mensen te ontmoeten en nieuwe plekken te ontdekken in de stad.

Onderdeel van:

Ondersteund door:

Onder de naam We Are Leiden initieert, organiseert en programmeert Stichting Stadsprogrammering diverse projecten. We Are Leiden gebruikt verhalen die leven in de stad en haar wijken en geeft deze een podium. Het motto 'mensen verbinden, verhalen maken' staat bij ons centraal en zal dan ook altijd in onze projecten terug te vinden zijn.

We Are Leiden – 2018 ©